ZV PROGRAM ”VZGOJA ZA ZDRAVJE” V NAŠEM VRTCU

V šolskem letu 2023/24 v našem vrtcu izvajamo vsebine, ki so namenjene vzgoji za zdravje v oddelkih od 3.leta do vstopa  v šolo. Izvajalec programa je ZD Ravne na Koroškem – zdravstveno vzgojni center.

V oddelku vzgojiteljic Katje Simonič, Ana Marije in Špele Mikl nas je v sredo, 1.2.2024 obiskala ga. Polona Križnar ter nam predstavila vsebino Zdrave navade – prehrana in gibanje.

Ga. Polona se je otrokom predstavila kot medicinska sestra ter želela spoznati tudi njih. Opisala je svoje vsakodnevno jutranjo rutino in kako sama poskrbi za svoje zdravje s telovadbo, zajtrkom in opravljanjem male in velike potrebe. Nato pa predstavila tudi svoj poklic.

Otroci so se lahko oblekli v oblačilo medicinske sestre in se postavili v njeno vlogo. Otrokom so povijali dele telesa, cepili z brizgalko, lepili obliže …

Spodbudila jih je k vsakodnevnemu jutranjemu razgibavanju ter se z njimi razgibala ob njihovih predlogih vaj.  Pripravila jim je gibalni poligon z dlanmi in stopali.

Preko risane serije o jelenčku Svenu in snežaku Olafu se je dotaknila pomena zdrave prehrane, preko pravljice Aaaa! V tebi je okostnak! pa zgradbe našega telesa. Pri pravljici so sodelovali tudi otroci s polaganjem rok na knjigo, ki je ”skenirala” njihove kosti, mišice in živce. Bilo je zanimivo!

O zdravju smo v letošnjem letu spoznali že marsikaj, sedaj pa dobili vpogled v delo medicinske sestre in zdravnika, saj v našem oddelku ravno poteka igra v kotičku Zdravnik.

Komaj čakamo še vsebino Varnost in preprečevanje poškodb ter Preprečevanje nalezljivih bolezni in osebna higiena+klopek!

Zapisala vzgojiteljica Katja Simonič

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja