ZASADILI SMO VISOKE GREDE

Pomlad je čas prebujanja narave,  ko sončni žarki nežno objamejo zemljo in jo spodbudijo k življenju. Na igrišču  nove enote Solzice imamo tri visoke grede in ker je sajenje  dejavnost, ki otroke  uči odgovornosti, spoštovanja do okolja ter pomena zdrave prehrane,  so otroci vzgojiteljic Dragice in Laure  skupaj z ravnateljico in njeno pomočnico le te uredili in zasadili.

Visoke grede so kot mali svetovi, ki čakajo, da jih odkrijejo mladi raziskovalci. So  polne rodovitne zemlje in omogočajo enostavno sajenje in negovanje rastlin. Otroci so si nadeli rokavice in se z  malim vrtnim orodjem podali na pot učenja osnov vrtnarjenja.  Najprej so gredice opleli, dodali humusno zemljo, gnojilo in posadili vsak svojo jagodo. Najbolj vztrajni so posejali še redkvice in posadili zelišča. Vse so dobro zalili in zaščitili s kopreno.

Vrtnarjenje v visokih gredicah  omogoča otrokom, da se povežejo s hrano, ki jo jedo in so bolj nagnjeni k uživanju svežega sadja in zelenjave. Spremljajo lahko celoten proces rasti in razumejo, koliko truda je potrebnega, da pridelamo hrano. Ko se rastline razcvetijo in prinesejo plodove, je to za otroke neprecenljiv občutek zadovoljstva in ponosa. Jagode in redkvice bodo pozobali kar med igro, saj imamo na igrišču  tudi priključek s svežo pitno vodo, kjer bodo zelenjavo lahko oprali. Iz zelišč pa si bodo pripravili sveže namaze in čaje.

Vrtnarjenje je  tudi odličen način za spodbujanje telesne aktivnosti in preživljanje časa na prostem. Otroci se naučijo, kako ravnati z orodjem, kopati zemljo in skrbeti za rastline, medtem ko uživajo na soncu in svežem zraku. To je pomemben korak v boju proti sodobnim težavam, kot so prekomerna uporaba elektronike in pomanjkanje gibanja.  

Zelo pomembno je, da jih  starši in vzgojitelji k temu spodbujamo, saj  bo zagotovo obogatila njihova življenja in jih naučila pomembnih življenjskih lekcij.

Nekaj prostora v visokih gredicah še čaka na rastline, ki potrebujejo več toplote in kasnejši čas sajenja in otroke drugih skupin, ki se bodo tudi želeli preizkusiti v vrtnarjenju.

Za konec smo se poigrali še na naših novih igralih in ob tem ponovili pravila, ki jih moramo upoštevati, če želimo, da je igra varna in zabavna.  Bilo je super!

Srečni in utrujeni smo se vrnili v vrtec, kjer nas je že čakalo zelo dobro in  zdravo kosilo.

 

Zapisala: Valentina Slemnik, pomočnica ravnateljice

 

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja